SFB889 Cellular Mechanisms of Sensory Processing

News and Events

Newsletter subscription

If you are interested in receiving future updates about upcoming SFB 889 colloquia, workshops, meetings, and similar events, I would kindly ask you to send an email with “subscribe” (without quotes) in the subject to sfb889info-request@gwdg.de.

September 2nd, 2017, 14:00-17:00, Max Planck Institute of Experimental Medicine, Göttingen

3. Tag der Sinne - Die Sinne bewusst erleben

Hören, Sehen, Riechen, Schmecken und Tasten sind 5 wichtige Sinne, mit denen wir täglich unsere Umwelt wahrnehmen. Wie aber funktionieren die Augen oder der Geruchssinn? Wie entstehen unterschiedliche Töne? Antworten auf diese Fragen, Hintergründe und Wissenswertes können Kinder (ab 3 Jahre), Jugendliche und Erwachsene am "Tag der Sinne" erfahren.
Eine Anmeldung ist nicht erforderlich. Der Eintritt ist frei.
Contact: Susann Müller
[ Poster für 3-7 Jahre | Poster für 8-12 Jahre | Poster für Jugendliche ab 13 Jahre ]

Tuesday, September 5th, 2017, 12:15, Lecture Hall 552, UMG Göttingen, SFB 889 Colloquium
Dr. Janelle Pakan, “Mouse primary visual cortex: more than meets the eye”

German Center for Neurodegenerative Diseases (DZNE), University Hospital Magdeburg
Host: Dr. Marion Silies

September 11th - 13th, 2017, Max Planck Institute of Experimental Medicine, Göttingen

Ribbon Synapses Symposium 2017

Location: Max Planck Institute of Experimental Medicine, Göttingen, Herrmann-Rein-Str. 3
Confirmed Speakers: Jonathan Demb, Jeffrey Diamond, Ruth Anne Eatock, Henrique von Gersdorff, Elisabeth Glowatzki, Cole Graydon, Ruth Heidelberger, Martin Heine, Alexandra Koschak, Hernan Lopez-Schier, Frank Schmitz, Michael Schnee, Stephan Sigrist, Thirumalini Vaithianathan, Margaret Veruki, David Zenisek.
Website and registration: www.rss2017.uni-goettingen.de
Contact: Christian Vogl and Carolin Wichmann
[RSS Poster] [Course Poster]

September 12th - 15th, 2017, ZHG, Göttingen

Bernstein Conference 2017

Location: ZHG, Platz der Göttinger Sieben 5, 37073 Göttingen
Confirmed Speakers: Nicolas Brunel, Ed Callaway, Anne Churchland, Adrienne Fairhall, Robert Gütig, Moritz Helmstaedter, Judith Hirsch, Tom Mrsic-Flogel, Andreas Nieder, Stephanie Palmer, Matthew Rushworth,
Merav Stern
Organizers: Bernstein Center for Computational Neuroscience Göttingen (BCCN Göttingen)
Conference Chair: Fred Wolf [more]

Tuesday, September 26th, 2017, 12:15, Lecture Hall 552, UMG Göttingen, SFB 889 Göttingen Sensory Lecture
Dr. Tobias Reichenbach, “Speech detection: from the biomechanics of the apical cochlea to the auditory brainstem”

Department of Bioengineering, Imperial College, UK
Host: Prof. Dr. Tobias Moser

Tuesday, September 26th, 20:00, APEX, Burgstraße 46, 37073 Göttingen
DenkBAR: Lärm als Ursache für einen versteckten Hörverlust?

Thema dieser DenkBAR ist der versteckte Hörverlust und seine Ursachen. Diskutieren Sie mit den Experten Prof. Dr. Tobias Moser (Universitätsmedizin Göttingen, SFB889 und EXC Initiative Multiscale Bioimaging) und Prof. Dr. Dirk Beutner (Universitätsmedizin Göttingen). [more]
Host: CNMPB
Der Eintritt ist frei. Eine Anmeldung an Heike Konrad (0551-397065) oder an Apex (0551-44771) wird empfohlen.

Tuesday, October 17th, 2017, 12:15, Lecture Hall 552, UMG Göttingen, SFB 889 Göttingen Sensory Lecture
Dr. Steffen Katzner, “The role of behavioral relevance on sensory processing in the mouse visual system”

Division of Neurobiology, LMU München
Host: Prof. Dr. Siegrid Löwel

Neurotalks

The upcoming neuroscience talks in Göttingen [Neurotalks].

DFG - Deutsche ForschungsgemeinschaftGeorg-August-Universität Göttingen